Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Τα ποσοστά φτώχειας στην Καβάλα αναιρούν το… success story (Από "Νέα Εγνατία")


Το μεγαλύτερο πλήγμα σε Ελευθερούπολη,  Νέα Πέραμο και Καβάλα

Μετά τα σοκαριστικά στοιχεία του ΕΥΚ Καβάλας που «μιλάνε» για 20.000 ανέργους στο νομό, φυσικό συνεπακόλουθο είναι τα ποσοστά φτώχειας που πλήττουν το νομό, έτσι όπως εξάγονται από τις εκκλήσεις πολιτών είτε για οικονομική βοήθεια, είτε για παροχή τροφίμων και ειδών ρουχισμού.

Εξίσου σοκαριστικές είναι οι εκκλήσεις κυρίως ανασφάλιστων πολιτών για ιατροφαρμακευτική βοήθεια, ενώ σε μικρές κοινωνίες, όπως είναι τα χωριά και οικισμοί του δήμου Παγγαίου, πολλές είναι οι οικογένειες που δεν θέλουν να δημοσιοποιήσουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο Γιάννης Κατσαρός από την δράση ΥποστηρίΖΩ του δήμου Παγγαίου, μια ομάδα δράσης που στηρίζεται από τον δήμο, τη Φιλόπτωχο και την Εκκλησία, σκιαγραφεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες στον εν λόγω δήμο εδώ και έναν χρόνο,  ενώ τονίζει ότι τα προβλήματα είναι τόσα πολλά, που καθίσταται σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν όλα.

«Το συσσίτιο που διοργανώνει η Μητρόπολη διευρύνεται καθημερινά από νέες αιτήσεις. Σήμερα σιτίζονται καθημερινά 65 άνθρωποι. Εμείς απευθυνόμαστε με τους πυρήνες που έχουμε δημιουργήσει στα χωριά. Το τελευταίο διάστημα, ιδίως στην Πέραμο, καταγράφουμε αύξηση των οικογενειών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν,  είτε είναι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε έξοδα υγείας . Στα μικρά χωριά, επειδή οι κοινωνίες είναι μικρές, βοηθιούνται μεταξύ τους, ή κρύβουν τα προβλήματα. Στην Ελευθερούπολη και στην Πέραμο τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα. Παρουσιάζονται πολλοί νεόπτωχοι, ενώ είχαν μια μικρή περιουσία, επειδή δεν έχουν εισόδημα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στους φόρους  και για λόγους περηφάνιας δεν θέλουν να το δείξουν και το μαθαίνουμε από γείτονές τους. Αυτοί οι άνθρωποι πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο», αναφέρει ο κ. Κατσαρός.

Παράλληλα, σημειώνει ότι προχθές πραγματοποιήθηκε μια συγκέντρωση με όλους όσους ασχολήθηκαν με την πυρασφάλεια. «Μας απασχόλησε και η λαθροϋλοτόμευση, αλλά τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που καταστρέφει το δάσος για να κόψει ξύλα για να ζεσταθεί;  Να τον αφήσουμε να καταστρέψει το δάσος;», διερωτάται ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου