Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2013

Απολογισμός Πεπραγμένων 10/6/2013

Δράση Παγγαίου ΥποστηρίΖΩ


ΘΕΜΑ:    Απολογισμός Πεπραγμένων
Αγαπητοί μας εθελοντές, συμπολίτες και φίλοι έχοντας συμπληρώσει έξι μήνες από την ίδρυση της Δράσης Παγγαίου ΥποστηρίΖΩ, θα θέλαμε να αναφερθούμε χρονολογικά στις δραστηριότητες που διοργάνωσε ή συμμετείχε το κίνημα αυτό των εθελοντών πολιτών όχι για να περιαυτολογήσουμε αλλά γιατί θεωρούμε σωστό ο καθένας από εμάς ξεχωριστά αλλά και σαν ομάδα να γνωστοποιήσουμε ότι η Δράση είναι παρούσα με ανθρώπους που στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτουν δείχνουν με αυτόν τρόπο την συμπαράσταση στον συνάνθρωπο που έχει την ανάγκη της όποιας βοήθειας.   
Η αρχή έγινε όταν μία μικρή ομάδα ανθρώπων υιοθέτησε την ιδέα της δημιουργίας ενός κινήματος που κύριο μέλημά του θα είναι η αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας, το κοινό χαρακτηριστικό μας γνώρισμα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να παρακολουθούμε από τον καναπέ όπως είθισται να λέγεται αυτά που συνέβαιναν και συνεχίζουν να συμβαίνουν γύρω μας. Τα προβλήματα πολλά τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο αλλά γνωρίζαμε από την αρχή ότι το εγχείρημα το οποίο αποτολμούμε αφορά προβλήματα, από τα οποία αποκαλύπτονται ακόμη περισσότερα προβλήματα.
Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Δημοκρατία του Δήμου Παγγαίου την 14 Ιανουαρίου 2013 με σκοπό την ανάγνωση του διακηρυκτικού καλέσματος ώστε να δηλώσουμε πλέον την ίδρυσή μας αλλά και για να ζητήσουμε την βοήθεια όποιου συμπολίτη μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν μας την προσπάθεια.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζουμε στον Δήμο μας είναι η έκτασή του, και έτσι πραγματοποιήσαμε μια σειρά ομιλιών με το ίδιο θέμα στις έδρες των πρώην Καλλικρατικών Δήμων του Δήμου μας.

Σειρά είχε η Νέα Πέραμος όπου σε μια ανοιχτή συγκέντρωση την 25 Ιανουαρίου 2013, η κινητοποίηση  της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και αμέσως δημιουργήθηκε ο πυρήνας της Περάμου. Βέβαια η ανταπόκριση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι εκεί ήταν ήδη προετοιμασμένοι κυρίως με την συμμετοχή του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Περάμου. Σε μία από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Ν. Πέραμο παρέστη και ο ιατρός κ. Ξενοφών Κροκίδης εκπροσωπώντας το κοινωνικό ιατρείο Καβάλας. Στην ανακοίνωση του εκδήλωσε το ενδιαφέρον του και έκανε ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη του ΥποστηρίΖΩ ώστε να υπάρξει μια ροή ανασφάλιστων ασθενών του Δήμου ώστε να εξετάζονται στο κοινωνικό ιατρείο.
Η πρώτη δραστηριότητα της Δράσης Παγγαίου ΥποστηρίΖΩ πραγματοποιήθηκε την 3 Φεβρουαρίου 2013 με μικρή αλλά σημαντική για εμάς συμμετοχή με τον καθαρισμό του κέντρου της Ελευθερούπολης από σκουπίδια καθώς και τον καθαρισμό των πινακίδων οδοσήμανσης, στήλων φωτισμού αφήνοντας μια υπόσχεση για την συνέχιση της προσπάθειας στις στάσεις των ΚΤΕΛ από αφίσες και αντιαισθητικά γκράφιτι.
Ακολούθησαν άλλες δύο συγκεντρώσεις στην Μουσθένη την 30 Ιανουαρίου και στην Γαληψό την 6 Φεβρουαρίου, οι οποίες είχαν τον δικό τους χαρακτήρα και ιδιαίτερα για τον πρώην Δήμο Ορφανού ο οποίος σαν περιοχή πλέον του Δήμου μας είναι η πιο απομακρυσμένη με συνέπεια να θεωρείται εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες περιοχές λόγω απόστασης.
Την 8 Φεβρουαρίου 2013 ημέρα Παρασκευή στήσαμε τον δικό μας πάγκο βοηθείας στην Ελευθερούπολη ευελπιστώντας στην συμμετοχή πλέον του ίδιου του κόσμου. Η ανταπόκριση ήταν πέραν κάθε προσδοκίας και έτσι στην πρώτη μας ουσιαστικά δραστηριότητα ενίσχυσης του επισιτιστικού τομέα, συγκεντρώσαμε τρόφιμα που διατέθηκαν στο τραπέζι της αγάπης που σιτίζει καθημερινά αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας αλλά και τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σταθούμε στο σημαντικό έργο που επιτελούν τόσο η Ιερά Μητρόπολις Ελευθερούπολης όσο και η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ελευθερούπολης  ¨Αρωγή¨ που με το δικό τους έργο εδώ και καιρό προσφέρουν τόσο με τρόφιμα όσο και με ρουχισμό αλλά και με την στήριξή τους σε οτιδήποτε τους ζητηθεί. Ο Δήμος Παγγαίου υποστήριξε την προσπάθειά μας τόσο με την συμμετοχή προσώπων την συμπολίτευσης όσο και με την διάθεση μέσον και υλικών καθότι είμαστε ένα κίνημα που δεν διαχειρίζεται χρήματα και οι όποιες δωρεές μας μετατρέπονται σε πρώτη φάση σε τρόφιμα και αργότερα σε φάρμακα με αισιοδοξία για το μέλλον γιατί όχι να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας μας που πιστεύουμε ότι αυτό όπως και πολλά οράματα αφήνουν στην άκρη πολιτικές σκοπιμότητες και ενώνουν τους ανθρώπους για την επίτευξη του τελικού σκοπού.
Συνέχεια είχε η Νικήσιανη την 13 Φεβρουαρίου 2013 όπου αν και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε και ο κατάλογος των εθελοντών μας πρόσθεσε επιπλέον άτομα τα οποία μας δίνουν και εμάς κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.
Την 13 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε μια ομιλία σχετικά με την συλλογή των τηγανέλαιων (καμένα βρώσιμα έλαια που μπορούν να συγκεντρωθούν από κάθε σπίτι). Το έργο της συλλογής των τηγανέλαιων το ανέλαβε το τμήμα της εκπαίδευσης γι΄αυτό και τοποθετήθηκαν ειδικά μπετονάκια στα σχολεία του Δήμου μας αλλά και στην Πέραμο. Πρακτική που χρησιμοποιείται  παγκοσμίως αλλά και σε δήμους της χώρας μας με σκοπό την ενίσχυση της ιδέας της ανακύκλωσης αλλά και την ανταλλαγή του με χρήματα από ιδιωτικές εταιρίες τα οποία και θα επιστραφούν στα σχολεία με την μορφή υλικών που τόσο ανάγκη έχουν τα σχολεία μας όπως πετρέλαιο για το οποίο ανησυχούμε αν θα έχουν τα παιδιά μας για την χρονιά που διανύουμε αλλά ποτέ δεν σκεφτόμαστε τι πρόκειται να συμβεί την επόμενη χρονιά ή σε επόμενα χρόνια.
Ο πυρήνας της Περάμου ανέλαβε δράση με τον δικό της πάγκο βοηθείας που στήθηκε την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013.
Και αυτό ήταν μόνο η αρχή γιατί ο τομέας περιβάλλοντος ανέλαβε δράση για άλλη μια φορά την 23 Μαρτίου 2013 με την αναδάσωση της περιοχής Κούκος. 
Την ίδια ημέρα συγκεντρωθήκαμε στο Σιδηροχώρι όπου καταγράφηκαν και εκεί τα προβλήματα και οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Στις αρχές Απριλίου παραχωρήθηκε προς χρήση αποθήκη από την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Παγγαίου για την αποθήκευση διαφόρων ειδών, εξοπλισμού και ρούχων.
Την 10 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε έκθεση πεπραγμένων και απολογισμός έργου με την συγκέντρωση των εθελοντών μας, ανταλλάξαμε απόψεις αναγνωρίσαμε τις αδυναμίες μας και κλείσαμε την συνεδρίαση με περισσότερη διάθεση για το μέλλον. Στην συγκέντρωση παρέστη και η κα Σίσσυ Ρακιντζή (πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Καβάλας) η οποία έθεσε το κοινωνικό φαρμακείο Καβάλας στη διάθεση του ΥποστηρίΖΩ προκειμένου να εξυπηρετήσει και τους ανασφάλιστους συμπολίτες του Δήμου Παγγαίου. Η Δράση ανακοίνωσε ότι η συλλογή φαρμάκων αλλά και η καταγραφή σε ανάγκες χορήγησης φαρμάκων θα γίνεται στο ξύλινο σπιτάκι της Δράσης κάθε Δευτέρα 11:00 έως 13:30 και κάθε Παρασκευή 11:00 έως 14:00.
Την 23 Απριλίου 2013 η Δράση Παγγαίου βρέθηκε στο Μυρτόφυτο όπου ακούσαμε τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και στο πλευρό του πολιτιστικού συλλόγου Μυρτοφύτου βρήκαμε ακόμη έναν συμπαραστάτη στον αγώνα μας.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους μαθητές της τρίτης τάξης του Γενικού Λυκείου Ν. Περάμου, οι οποίοι αποφάσισαν να διαθέσουν το σύνολο των χρημάτων που συγκέντρωσαν για την πραγματοποίηση της 5ήμερης εκδρομής τους σε συμπολίτη και συναθλητή τους ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα και στο χαμόγελο του Παιδιού. Τέλος συγκέντρωσαν τρόφιμα για την ενίσχυση της προσπάθειας του ΥποστηρίΖΩ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σταθούμε στον πάγκο βοηθείας που στήθηκε στο παζάρι της Ελευθερούπολης. Ανελλιπώς όλες τις Παρασκευές ήταν τα μέλη μας εκεί για να συλλέξουν τα τρόφιμα που τόσο ανάγκη έχουν κάποιοι συμπολίτες μας. Η κορύφωση της προσπάθειας έγινε όλη της Μεγάλη Εβδομάδα όπου καθημερινά υπήρχε ο πάγκος εκεί άλλα και ακόμη ένας πάγκος στην Ν. Πέραμο για όποιον ήθελε να προσφέρει τις άγιες τούτες μέρες.
Άλλη μία αξιέπαινη προσπάθεια υλοποιήθηκε από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Περάμου με την συλλογή μεταχειρισμένων βιβλίων και την μεταπώληση τους με σκοπό την ενίσχυση της Δράσης Παγγαίου (Πυρήνας Περάμου).
Οι δραστηριότητες του Μαϊου έκλεισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό γιατί η ποδηλατοδρομία που διεξήχθη στη Ν. Πέραμο την 26 Μαϊου 2013 άφησε τις πλέον άριστες εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με μια οργανωμένη κίνηση με ποδήλατα που τόσο λείπει από την περιοχή μας αλλά και με την αναφορά από το μέλος της Δράσης Παγγαίου ΥποστηρίΖΩ, ιστορικό ερευνητή Θόδωρο Λυμπεράκη, στην μακραίωνη ιστορία του τόπου αφήνοντας την υπόσχεση για μια ξενάγηση στα μονοπάτια της ιστορίας και για τους μεγάλους.
Οι δραστηριότητες του Μαϊου έκλεισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και αυτό γιατί η ποδηλατοδρομία που διεξήχθη στη Ν. Πέραμο την 26 Μαϊου 2013 άφησε τις πλέον άριστες εντυπώσεις σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με μια οργανωμένη κίνηση με ποδήλατα που τόσο λείπει από την περιοχή μας αλλά και με την αναφορά από το μέλος της Δράσης Παγγαίου ΥποστηρίΖΩ, ιστορικό ερευνητή Θόδωρο Λυμπεράκη, στην μακραίωνη ιστορία του τόπου αφήνοντας την υπόσχεση για μια ξενάγηση στα μονοπάτια της ιστορίας και για τους μεγάλους.
 Οποιασδήποτε μορφής κριτική είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να πραγματοποιείται σε πολιτισμένο επίπεδο στον χώρο που στεγάζεται η Δράση Παγγαίου ΥποστηρίΖΩ στα σπιτάκια που στήθηκαν για την Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Ελευθερούπολη. Οι συνεδριάσεις μας γίνονται κάθε Τρίτη στις 20:00 και είναι ανοιχτή για όποιον ενδιαφέρεται. Εκ μέρους του κινήματος εθελοντών ΠΟΛΙΤΩΝ που έχει την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολις Ελευθερούπολης, του Δήμου Παγγαίου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελευθερούπολης σας ευχαριστούμε και πάλι και δεσμευόμαστε ότι θα επανέλθουμε πιο δυναμικά στο επόμενο εξάμηνο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου