Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ
Κινήματος Εθελοντών Πολιτών «Δράση Παγγαίου ΥποστηρίΖΩ»

Αγαπητοί συμπολίτες,

ζούμε, πλέον, την αποκορύφωση της πολιτικής, ηθικής και οικονομικής κρίσης της κοινωνίας μας. Ανεργία και φτώχεια αυξάνονται ραγδαία, αφήνοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας στο περιθώριο. Υγεία και παιδεία, τομείς που στηρίζουν διαχρονικά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση ημών, των πολιτών, καταρρέουν, προσβάλλοντας βάναυσα, βάρβαρα κι άδικα κάθε αξία του σύγχρονου, ανθρώπινου πολιτισμού.

Το περιβάλλον πλήττεται, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, από μικρο- και μακρο-ιδιοτελή εκμετάλλευση, άνευ, πλέον, κανόνων, περιορισμών κι ελέγχων, με αποτελέσματα τραγικά για μας τους ίδιους, αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Ως πολίτες, μέλη αυτής της βάναυσα πληττόμενης κοινωνίας, είμαστε πρόθυμοι κι αποφασισμένοι, μ’ εθελοντική συμμετοχή, να συμβάλουμε, ο καθένας με τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τις εξειδικευμένες γνώσεις του, στον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών της οικονομικής και κοινωνικο-πολιτικής κρίσης.

Θερμούς συμμέτοχους σ’ αυτό το παλλαϊκό κάλεσμα έχουμε την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης, τον Δήμο Παγγαίου, την μείζονα κι ελάσσονα αντιπολίτευση του Δήμου μας, την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελευθερούπολης και κάθε άλλο φορέα ή πολίτη που θα ήθελε και θα μπορούσε να συμβάλει, με κάθε τρόπο, στην επίτευξη των στόχων του «ΥποστηρίΖΩ».

Επιδιώκουμε την δημιουργία ενός δικτύου εθελοντικής δράσης σε όλη την επικράτεια του Δήμου Παγγαίου, δημιουργώντας περιφερειακές ομάδες δράσης σε κάθε χωριό, γύρω από τις οποίες θα οργανωθούν όλοι όσοι θα ήθελαν να συμμετέχουν εθελοντικά σ’ αυτή την προσπάθεια αλληλέγγυας στήριξης των τοπικών κοινωνιών του Δήμου μας.

Επιλεγμένοι τομείς δράσεις του «ΥποστηρίΖΩ» είναι:

1) Επισιτιστικό και γενικά υλική και ηθική συμπαράσταση αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας.

2) Υγεία: Πρωτοβάθμια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες, επιδιώκοντας και πιέζοντας την πολιτεία, να εξασφαλίζει δωρεάν  και την αναγκαία, κατά περίπτωση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη, νοσηλεία και αποκατάσταση.

3) Εργασία: Καταγραφή ανέργων κι επισφαλώς εργαζομένων συμπολιτών μας, με ηθική, νομική και, κατά περίπτωση, οικονομική υποστήριξή τους. Παράλληλα, καταγραφή μόνιμων κι εποχιακών θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να κατευθύνονται προς αυτές, κατά προτεραιότητα, άτομα με πραγματικά και ουσιαστικά κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια επιβίωσης.

Τέλος, προσπάθεια εξεύρεσης προτάσεων ανάπτυξης και δημιουργίας ευφυών – ευρηματικών, επιχειρηματικών επενδύσεων κι εξεύρεσης επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

4) Εκπαίδευση: Επισιτιστική και, γενικά, υλική και ηθική συμπαράσταση μαθητών – παιδιών αναξιοπαθουσών οικογενειών.
Μέριμνα για εκπτωτική και δωρεάν φροντιστηριακή βοήθεια μαθητών, με αποδεδειγμένη, οικονομική ένδεια.
Πρωτοβουλίες – εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των μαθητών σε θέματα αλληλεγγύης, ανακύκλωσης, δασοπροστασίας, δενδροφύτευσης, καλλωπισμού δημόσιων χώρων.

5) Περιβάλλον: Διαφύλαξη και συντήρησή του. Στους δύο αυτούς άξονες μπορεί και πρέπει να δράσει το κίνημα εθελοντών, με δασοπροστασία, προστασία των θαλασσών, δενδροφυτεύσεις, καλλωπισμούς, με πρωτοβουλίες του Δήμου, της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου, έτσι ώστε οι δράσεις να γίνονται οργανωμένες, συντονισμένες και στοχευμένες.

Με την ακράδαντη πεποίθηση ότι πρωτοβουλίες και δίκτυα αλληλεγγύης για τους αποκλεισμένους συμπολίτες μας είναι, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαραίτητα για την διατήρηση της ανθρωπιάς μας, για την διατήρηση του κοινωνικού ιστού, αλλά, κυρίως, για την επαναθεμελίωση σχέσεων και συμπεριφορών που να ξαναχτίζουν τη συλλογικότητα και ν’ αντιστρατεύονται στην πράξη τον ατομικισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ΞΕΚΙΝΑΜΕ.

Ξεκινάμε, χωρίς πρόθεση, αλλά ούτε και αυταπάτη για τη δυνατότητα υποκατάστασης του Κράτους, έχοντας πλήρη επίγνωση των ορίων και των δυνατοτήτων της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
Ξεκινάμε, με σταθερή την πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, εκτός από διακηρυκτικό λόγο απαιτεί και συγκεκριμένες δράσεις.

Ξεκινάμε, έχοντας πάντα επίγνωση, εκ των προτέρων, του δύσκολου έργου που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε, λόγω των πολύ μεγάλων αναγκών και των τεχνικών και διαδικαστικών δυσχερειών.
Ξεκινάμε μ’ αισιοδοξία, που προέρχεται από την επιτυχία ανάλογων πρωτοβουλιών, σε άλλες πόλεις και περιοχές της Ελλάδας και με την εμπειρία που μας μετέφεραν και θα μας μεταφέρουν άτομα που συμμετέχουν σ’ αυτές τις πρωτοβουλίες, κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη διαγράψει λίαν ικανοποιητική πορεία και στην πόλη μας.

Και πάνω  απ’ όλα, ΞΕΚΙΝΑΜΕ, απευθυνόμενοι σε σας, σε όλους τους πολίτες του Δήμου Παγγαίου, στους θρησκευτικούς και κοινωνικούς φορείς, σε όλα τα σωματεία κα συλλόγους του Δήμου μας και σας καλούμε σ’ έγγραφη δήλωση εθελοντικής συμμετοχής στους τομείς δράσης της Κίνησης Εθελοντών Πολιτών Παγγαίου, της Κίνησης με την ονομασία «Δράση Παγγαίου ΥποστηρίΖΩ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου